“Türkiye Şarabına Su Katmalı, Çözüm İstiyorsa Geri Adım Atmalı”

Yunanlı Emekli Hava Korgeneral Thanasis Papanikolau, Yunanistan Başbakanı’nın Mısır ziyareti vesilesiyle SKAI kanalında Yunan diplomasisinin son hamlelerini değerlendirdi. Türkiye’ye de mesaj gönderdi.

Papanikolaou, “Türkiye ile bizi ayrıştıran o kadar çok konu var ki, Türkiye’nin kendisi şarabına biraz su katmazsa ilerlemesi çok zor. Türkiye gerçekten çözüm bulmak ve ciddi bir zeminde tartışmak istiyorsa geri adım atmalıdır.” İfadelerini kullanıyor.

Emekli Hava Korgeneral Thanasis Papanikolau özetle şunları dile getirdi:

“Açıkçası, Başbakan Miçotakis’in Mısır ziyareti çok iyi bir adımdı ve hükümet, önceki yıllarda başlatıldığı üzere Mısır gibi bu ülkelerle bu daha yakın ilişkiyi sürdürmeli. Yunan hükümeti başka türlü yapamazdı ve Erdoğan’ın bu ülkelere, İsrail’e ve Mısır’a yönelik yaptığı açılımlardan sonra Başbakan Miçotakis çok doğru yapıyor.

Dolayısıyla bu alanda geri kalamazdık, Başbakanın bu hamlesiyle, oraya yaptığı ziyaretle ve önümüzdeki yıllarda yapılması gereken her düzeydeki Bakanlarla yapılan istişarelerle ve kurul toplantılarıyla çok iyi hareket etti.

Erdoğan’ın dönüş hareketi, Yunan tarafının Akdeniz’deki üçlü oluşumu ve diğer tüm çok taraflı ilişkileri daha da yakınlaşmaya ve güçlendirmeye zorluyor. Çünkü biliyorsunuz ki hem enerjide hem de bölgedeki diğer alanlarda ve konularda ciddi bir oyun oynanıyor, Yunanistan hiçbir şekilde geride kalmamalıdır.

Dolayısıyla bu ilişkiler, Başbakanın haklı olarak temellerini attığı gibi devam etmeli, ancak aralarında bir sorun olduğu için daha da güçlendirilmelidir.Mısır ve Türkiye’nin, Müslüman kardeşlerle ilgili iyi bilinen, aşılmış gibi görünse de, bu Müslüman kategorisine tek muhalif olan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi için varoluşsal bir mesele olduğunu biliyorsunuz. Bilindiği gibi güçlenmeye devam eden zalim Müslümanların Erdoğan Türkiye’si ile ilişkileri bugün de devam ediyor.

Bakınız Türkiye son yıllarda zaman zaman söylediği Mavi Vatan’a falan sahip çıkmaktan geri durmayacak. Bunlar aklımızda bulunsun. Ancak Yunanistan, bir Batı ülkesi, bir Avrupa Birliği ülkesi olarak, ülkenin barış içinde devam etmesi için çözüm bulma düzeyine geçmelidir.

Biliyorsunuz, Türkiye ile bizi ayrıştıran o kadar çok konu var ki, Türkiye şarabına biraz su katmazsa ilerlemek çok zor. Tüm bunlar, size Türkiye’nin şarabına biraz su katması ve pozisyonunu netleştirmesi gerektiğini söylediğim konulardır. Çünkü Sayın Lavdas’ın (Atina Konstantinos Lavdas Pantion Üniversitesi’nde Avrupa ve Karşılaştırmalı Politika Profesörü) çok haklı olarak söylediği gibi, “Türkiye bu kadar çok konuyu gündeme getirirken biz bir, bir buçuk ile gitmeye devam ediyoruz.” Çok doğru söyledi.

Dolayısıyla Türkiye gerçekten çözüm bulmak ve ciddi bir zeminde tartışmak istiyorsa geri adım atmalıdır. Bu bir mesele. Şimdi bana siz, “Yunan tarafı ne yapması gerekirdi, görüşmeleri kabul etmemeli veya teması olmasın mı?” diyeceksiniz.

Hayır, görüşmeler yapılmalı ama bu görüşmelerden bir şey çıkacak diye bekliyoruz, zannedersem büyük bir sepet tutuyoruz. Yunan tarafı da işlerin Yunan kamuoyunda yaratıldığı kadar kolay olmadığına hazırlıklı olmalıdır.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/turkiye-sarabina-su-katmali-cozum-istiyorsa-geri-adim-atmali/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir