Yunan Diasporasından Ege Adalarında ABD Üslerine Tam Destek

ABD’de yaşayan Yunan diasporası, ABD’nin Ege denizinde Yunanistan’a ait adalara askeri üs kurmasına tam destek veriyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat vekil Grace Meng’in önerisiyle 2024 savunma bütçesi taslağına ‘Ege adaları başta olmak üzere Yunanistan’da yeni ABD üsleri kurulması için araştırma raporu yazılması’ maddesini ekledi.

New York milletvekili Demokrat Grace Meng’in önerisi ile ABD’nin yıllık savunma harcamalarını içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na (NDAA), Yunanistan’daki ABD üsleri ile ilgili maddeye bir düzenleme getirildi.

Düzenlemede, Yunanistan’da, özellikle Yunan adalarında ek ABD üsleri için bir madde bulunuyor ve bu maddeye göre ABD askeri işbirliğini ve Yunanistan’daki varlığını genişletiyor.

Meng’in yaptığı değişiklik, ABD Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı’nı ABD ile Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisinin gücü hakkında ortak bir rapor sunmaya davet ediyor. Rapor, Yunanistan’da, özellikle Yunan adalarında ek üsler veya genişletilmiş bir ABD askeri varlığı olasılığının bir analizini içeriyor.

Meng yaptığı değerlendirmede, değişikliğini destekledikleri için “Yunan Kongre Grubu liderliğine” teşekkür etti ve “yasa haline gelmesini dört gözle beklediğini” söyledi.

Temsilciler Meclisi Üyesi Grace Meng şu ifadeleri kullandı: “Değişiklik ABD-Yunanistan savunma ilişkilerini güçlendiriyor ve Yunan adalarında yeni ABD askeri üslerine yol açabilir ve Yunan ABD askeri işbirliğini genişletebilir.

Kongredeki ilk günlerimden beri ABD-Yunanistan ilişkisinin sadık bir destekçisiyim. Queens, Kongre’de temsil etmekten gurur duyduğum güçlü ve aktif bir Yunan topluluğuna sahip.

Güçlü ABD-Yunanistan savunma ilişkisini desteklemek için yaptığım değişiklik, özellikle iki ulusumuz arasındaki temel hakların genişletilmesiyle ilgili olarak, sadece ABD ile Yunanistan arasındaki bağın daha da güçlenmesine yardımcı olacaktır.”

Temsilciler Meclisi Üyesi Grace Meng’in raporu, Yunanistan’da, özellikle adalarda ek üsler veya genişletilmiş bir ABD askeri varlığı olasılığının bir analizini içeriyor. ABD kuvvetleri, iki ülke arasında Ekim 2021’de imzalanan Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında artık Yunanistan’daki dört ek askeri üsse erişime sahip. Pentagon, Rusya’nın deniz operasyonlarına ve Ukrayna’da devam eden çatışmaya yanıt olarak Yunanistan’daki askeri faaliyetlerini hızlandırdı.

​Yunan diasporasından tam destek

ABD’deki Yunan asıllı Milletvekilleri bu çalışmayı şu sözlerle değerlendirdi:

Amerikan Yunan Enstitüsü (AHI) Başkanı Nikos Larigakis, Enstitünün ABD-Yunanistan ilişkilerinin güçlü bir destekçisi olduğuna dikkat çekti ve Kongre Üyesi Grace Meng ile yakın çalışma fırsatını takdir ettiğini söyledi. Larigakis, AHI’nin Meng’in SEC’i ekleme konusundaki çalışmalarını alkışladığını söyledi.

Demokratlardan Chris Pappas, desteğini ekleyerek, ABD ile Doğu Akdeniz’deki demokratik müttefikler arasındaki ilişkinin derinleşmesi gerektiğini söyledi.

Florida’nın 12. Bölgesini temsil eden Hellenic Caucus eşbaşkanı Kongre Üyesi Gus Bilirakis, değişikliğin Yunanistan ile güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamasından ve NDAA’ya dahil edilmesinden memnun oldu. Bilirakis, Yunanistan’ın “ABD’nin en güvenilir müttefiklerinden biri olduğunu sürekli olarak kanıtladığını söyledi. Yunanistan Grup Eş Başkanı Bilirakis, “Bu kritik yasa, stratejik ortaklığımızı güçlendiriyor ve bölgede kalıcı istikrarı kolaylaştırmak için sürekli güvenlik işbirliğini mümkün kılıyor” dedi.

New York’tan Cumhuriyetçi Nicole Malliotaki ise, ” Başkan Biden, Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonlarımızı baltalayan Erdoğan’ı yatıştırdı” diyerek Başkan Biden’a sert çıktı.

Nicole Malliotaki Erdoğan Yunanistan’ı defalarca yasadışı hava saldırıları ve istila söylemi ile tehdit etti ve Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek NATO lideri. Kongre’nin ABD ile ülkemizin en eski müttefiklerinden biri olan Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisini değerlendirmesi son derece önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Nevada’dan Demokrat Dina Titus, ABD ve Yunanistan’ın paylaştığı güvenlik ilişkisinin NDAA sürecinde göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu söyledi.

Dina Titus, konuyla ilgili iki partililiği övdü ve “Yönetim’in Kongre’yi güncellenmiş Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması ve değiştirilmiş bir ABD askeri varlığı olasılığının ulusumuzun devam eden ikili işbirliğini nasıl destekleyebileceği konusunda bilgilendirmesini sağlamak için meslektaşlarıma katılıyorum.” Değerlendirmesinde bulundu.

Yunan Amerikan Liderlik Konseyi İcra Direktörü Eddie Zemenidis, Dedeağaç’ın artık Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra NATO ve Batı’nın güvenliği için nasıl kilit bir varlık haline geldiğinden bahsetti.

Eddie Zemenidis, “Temsilci Meng tarafından yazılan ve Yunan Grup Toplantısı tarafından desteklenen NDAA değişikliği, Kongre ve halkın MDCA’nın ulusal güvenliğimizi ve ittifaklarımızı tam olarak nasıl ilerlettiğini ve iyileştirme için yer olduğunu tam olarak görmesini sağladığı için kritiktir.

NDAA değişikliğinin yürürlüğe girmesi için, her iki meclisin de nihai taslağa ihtiyacı var ve Washington D.C.’yi karakterize eden hararetli partizan ortamında bu kolay bir iş olmayabilir.” İfadelerini kullandı.

 

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/yunan-diasporasindan-ege-adalarinda-abd-uslerine-tam-destek/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir