Bırakın Azınlığın Sorunlarını Çözmeyi, Bunlar Kendi Aralarında Anlaşamıyorlar!

Eski Başbakan Miçotakis’in Türk Azınlıktan Rodop Milletvekili Özgür Ferhat’ın geçtiğimiz seçimlerde rekor bir oyla seçilmesinde Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunun desteğinin olduğunu iddia etmesiyle başlayan tartışma değişik boyutlara ulaştı.

Atina merkezli Attica TV’de bir programa katılan Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi’nden Uluslararası İlişkiler uzmanı ve eski Eğitim Bakan Yardımcısı Aggelos Sirigos ile SİRİZA Partisinden eski Eğitim Bakanı gazeteci Nikos Filis arasında Batı Trakya konusunda canlı yayında tartışma yaşandı.

SİRİZA milletvekillerinin Batı Trakya’da Türk azınlığın varlığını savunduğunu dile getiren Sirigos, Filis’e “Siz bu görüşü paylaşıyor musunuz?” diye sorunca Filis, “Bizim bir görüşümüz var. Azınlık üç bölümden oluşuyor. Türk kökenliler. Bunlar kendilerini Türk olarak tanımlıyor. Ayrıca Pomaklar ve Çingeneler var.” cevabını verdi.

Sirigos’un “Bu Milletvekili (Özgür Ferhat) azınlığı sürekli olarak Türk olarak tanımlıyor.” demesi üzerine Nikos Filis şöyle bir cevap verdi: “Tam olarak ne dediklerini dinlemiyorsunuz. İnsanların (Azınlığın) bir isteği var. Azınlıkların nüfus sayımının yapılmasını istiyorlar. Ve bu taleplerinde haklılar. Yunan devleti Trakya’da (Batı) azınlıkların nüfus sayımını yapmamıştır.” dedi.

Sırasıyla cevap veren Sirigos ise, “Yunanistan’da 1951 yılından bu yana bu şekilde nüfus sayımı yapılmamaktadır” diyen Sirigos’a Nikos Filis’in cevabı ise, “Neden yapılmasın? Azınlık Hakları Çerçeve Sözleşmesi nüfus sayımından bahsediyor. Biz bu sözleşmeyi imzaladık ancak Parlamentoda onaylamadık. Bu insanlar bu sözleşmenin uygulanmasını istiyor.” Diyerek Yunan Devletinin Batı Trakya’da Türk Azınlığa karşı yetersiz ver sorunu çözecek yersiz uygulamalar içinde olduğu bir kez daha açıkça ortaya çıkmış oldu.

Angelos Sirigos’un Filis’e, “Size göre Türk Azınlık var mı? Çünkü her iki Milletvekiliniz de ve özellikle Rodop Milletvekiliniz sürekli Türk Azınlıktan bahsediyor.” Diye sorunca da Nikos Filis şöyle dedi: “Önemli olan nokta farklı. Bu kişi bir görüşü savunduğu için mi kovuşturuluyor? Bize göre azınlık Müslüman Azınlıktır. Bu azınlık da üç parçadan oluşmaktadır.” Diye cevap verdi.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/birakin-azinligin-sorunlarini-cozmeyi-bunlar-kendi-aralarinda-anlasamiyorlar/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir