TİKA’dan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Özel Öğrencilere Mesleki Eğitim Alanında Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Afrika Cumhuriyeti’nde özel öğrencilere yönelik formel eğitimin yanı sıra mesleki eğitim alanında da faaliyet gösteren okula donanım desteğinde bulundu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen ve zihinsel engelli öğrencilerin istihdam olanaklarını geliştirerek topluma entegrasyonunu sağlamayı hedefleyen proje kapsamında Golden Steps Özel Öğrenciler Okulu’nun ihtiyaç duyduğu donanım desteği sağlandı.

Gerçekleştirilen proje kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusundaki KwaZulu-Natal eyaletinde yer alan Durban şehrinde Golden Steps Özel Öğrenciler Okulu’nun Kuaförlük Eğitim Salonu yeniledi ve söz konusu salon için ekipman desteğinde bulundu.

Otizm, serebral palsi, down sendromu, ADHD (dikkat yetersizliği ve hiperaktivite) gibi zihinsel engellere sahip 218 öğrenciye eğitim sunan söz konusu okul, formel eğitimin yanı sıra özellikle mesleki eğitim yoluyla da çocukları hayata hazırlamaya çalışmakta.

Ahşap işleme, metal işleme, aşçılık, terzilik, tarım ve kuaförlük alanlarında mesleki eğitim sunan okul 2021 yılı Temmuz ayında bölgede yaşanan yağmalama faaliyetlerinden etkilenerek, tahrip edilmiş ve ekipmanlarının çoğunu yitirmişti.

Gerçekleştirilen proje ile engelli öğrencilerin önemli istihdam kaynaklarından biri olan kuaförlük alanında eğitimin tekrar başlaması sağlandı.

Okulun yeniden açılış töreninde konuşan Golden Steps Müdürü Anesh Singh yağmalamalar sonrası gözleri yaşararak yaptığı basın açıklamasını hatırlatarak destek sağlayan herkese teşekkür etti. TİKA Pretorya Program Koordinatörü Abdulkadir Abukan; TİKA’nın eğitim projelerine verdiği önemin altını çizerken özel öğrencilerin de sosyal hayata aktif katılımları için meslek edinmelerinin önemini belirtmiş ve bu kapsamda renovasyonu ve tefrişatı gerçekleştirilen sınıfın önemli bir ihtiyacı karşılayacağına duyduğu inancı ifade etmiştir. T.C. Pretorya Büyükelçisi Sayın Ayşegül Kandaş da TİKA’nın gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi vermiş, okula daha önceki ziyaretlerinde edindikleri pozitif izlenimi dile getirmiştir. Kendisinin de genetik görme engeli bulunan Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Sayın Hendrietta Ipeleng Bogopane-Zulu da kendisinin ve çocuklarının yaşadıklarını ve engellilerin yaşam standartlarını yükseltmek, sosyal hayata katılımlarını artırmak için gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatmıştır. Açılış sonrası salon incelenmiş, Bakan Yardımcısı Sayın Bogopane-Zulu, TİKA’ya tekrar teşekkürlerini iletmiş ve benzer çalışmaların devamından memnuniyet duyacaklarını ifade etmiştir.

TİKA, engelli bireylere yönelik gerçekleştirdiği söz konusu proje ile gönül köprülerinin kurulmasına, özel öğrencilerin mesleki eğitim ile istihdam olanağı bulmalarına ve sosyalleşmelerine destek olmaya devam etmektedir.

Kaynak : https://www.tika.gov.tr/
Kaynak Sayfa : https://www.tika.gov.tr/tr/haber/tika%27dan_guney_afrika_cumhuriyeti%27nde_ozel_ogrencilere_mesleki_egitim_alaninda_destek-74019

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir