Şian, Çin-Orta Asya Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Çin ve Orta Asya ülkelerinin Devlet Başkanları, 18-19 Mayıs’ta Shaanxi (Şensi) eyaletinin Şian kentinde düzenlencek zirveye katılacaklar. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in zirveye başkanlık edeceğini duyurdu. İlgili haber, Xinhua ajansı tarafından servis edildi.

Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanlarını bir araya getirecek olan zirve, Çin’in bu yıl ev sahipliği yapacağı ilk büyük diplomatik etkinlik olacak.

Zirve, Orta Asya ülkeleri ile Çin arasındaki güçlü bağları ve Tek Kuşak-Tek Yol girişiminin başlatılmasından bu yana işbirliğinde kaydedilen ilerlemeyi gözler önüne serecek.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında 25 Ocak 2022’de Çin ile Orta Asya ülkeleri arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 30. yılı vesilesiyle video iletişim yolu ile zirve gerçekleştirildi. Zirvede Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu projesi, Çin ile Orta Asya’yı birbirine bağlayan ulaşım koridorlarının geliştirilmesi, petrol ve doğalgaz boru hatlarında yürütülen çalışmaların gidişatı, endüstriyel enerji işibirliğine ilişkin çok sayıda konu ele alındı.

Zirvenin sonunda Çin ile Orta Asya ülkeleri arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 30. yılı vesilesiyle Ortak Deklarasyon kabul edildi.

Kaynak : BusinessTürkmenistan
Kaynak Sayfa : https://business.com.tm/tr/post/10219/shian-chinorta-asya-zirvesine-ev-sahipli%C4%9Fi-yapacak

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir