Çipras: “Adalarımızda Vatanımızı Savunacak Askeri Güçler Var Olmalıdır”

SİRİZA Partisi Başkanı Aleksis Çipras SKAİ TV kanalında gazeteciler Yannis Dsunos ve Hristos Kutras’ın sunduğu “Uyumsuzlar” programına katıldı.

Çipras kendisine yöneltilen soruları şu şekilde cevapladı:

Soru: “Fransa ve ABD ile savunma anlaşmaları?

Cevap: “Ortaklarımızdan, Fransız dostlarımızdan, imzalanan sözleşmeleri bozmadan, bu projelerin önemli bir kısmının Yunan savunma sanayiinde yapılması ihtimalinin bulunmasını talep edeceğimizi hem alenen hem de açıkça söyledim ve ilettim.”

Soru: “Biraz çit konusuna geçelim çünkü çok şey duyuldu. Çit sizin hükümetiniz döneminde kalacak mı? genişleyecek mi? Var olmalı mıdır?

Cevap: “2015’te devraldığımda çit orada yoktu. Ancak bu arazide vardı. Şimdi uzatılacak. Çiti yıkmadık, sadece hiçbir çit bizi kurtarmadı. Göçmen-mülteci meselesinin çok daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Eğer çitlerle çözülebilseydi, Yunanistan, Avrupa ve Amerika bununla çözerdi. Trump Meksika’da da aynı şeyi söyledi, “çit bizi kurtaracak” derdi. Çitlerle kurtarılmıyorsun, operasyonel planların doğru uzmanı olmadığıma, uzmanlar genişletilmesi gerektiğine karar verirlerse, genişletilmesine itiraz etmeyeceğiz. Ancak, Avrupa Birliği’nde politika değişikliği iddialarını ilerletmek için bir politikamız ve stratejimiz var. Çünkü Avrupa Birliği’nde politikanızı değiştirmezseniz yine vagonun son tekerleğinde biz sıkışıp kalırız. Çünkü göç-mülteci sorunu Avrupa’nın sorunudur, ilk kabul eden ülkelerin değil.

Bu yüzden Yunanistan gardiyan olmaktan mutluluk duymamalıdır. Ancak Avrupa’da, göç ve sığınmayla ilgili başka bir Antlaşma ile herkes sorumluluk almalıdır. Ve ayrıca yasal yeniden yerleştirme kanalları olması ve insanlara uluslararası hukuka dayalı olarak fırsat verilmesi gerekmektedir, çünkü uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerekmektedir ve sığınması gerekenler sığınma alabilmelidir.”

Soru: “Seçimlerden sonra sizinle Başbakan olarak Türklerle ortak ekonomik paylaşımı görüşme ihtimalimiz var mı? Ve programınızda hidrokarbon araştırmalarının durduğunu gördüm, araştırmalar duruyor mu?

Cevap: “Tek tek ele alalım. Birlikte değerlendirilme. Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığı konusundaki kritik ve büyük anlaşmazlık çözülmezse ortak değerlendirmeye nasıl gideceksiniz?

​Biz karşı değiliz. Bir komşumuz var ve komşumuza bahçemizde sahip olduğumuz alandan birlikte yararlanalım mı diyelim? Önce çitimizin nerede olduğunu belirleyeceğiz, madem çitten bahsediyorduk, sınırımız hangileri, benim payım ne, senin payın ne, sonra da komşu gel konuşalım. MEB ve kıta sahanlığı sorunu çözülmezse ortak değerlendirmeden söz edilemez.

​ Şimdi bu konuyu ele alıyorsunuz, son yıllarda Türkiye ile gerilim yaşadığımızı söylemek istiyorum. Büyük gerilim. Komşudaki depremden sonra görüyoruz neyse ki bu durum yatıştı ve şekilleneceğini düşünüyorum. Bakalım Türkiye’de kim seçilecek seçim sonucunu görelim.

​Ama her halükarda inanıyorum ki, ertesi gün imkanların yanı sıra zorluklar da olacaktır. Türkiye söylemlerini azalttığı için uluslararası hukuk çerçevesi dışında kalan iddialarından tamamen vazgeçmiş değil. Ve korkarım ki seçimin sonraki günü Türkiye’de Erdoğan seçilirse az, mevcut muhalefet seçilirse çok, Avrupa Birliği ile başta Amerikalılar olmak üzere uluslararası aktör ve Türkiye arasında olumlu bir gündem oluşmasına imkan verecek.

Yunanistan’ın kendi şart ve koşullarıyla kendi pozitif gündemini belirlemesi gereken yer işte orasıdır. AB-Türkiye gümrük birliği olasılığı, Türkiye’nin kıta sahanlığı ve MEB ile ilgili anlaşmazlığımızı çözmek için Lahey’e gideceğimize dair taahhüdüyle bağlantılı olmalıdır. Yunanistan’da, kırmızı bir çizgi ile topraklarımızda devredilemez egemenlik hakkımız, yani gri bölge yoktur. Ve yükümlülüğümüz, bunun yerine topraklarımızı savunma hakkımızdır. Yani adalarımızda vatanımızı savunacak askeri güçler var olmalıdır.”

Soru: “Araştırmalar devam edecek mi?”

Cevap: “Hidrokarbon araştırmalarını mı kastediyorsunuz? 2019 yılında Girit’in güneyi ve batısındaki araştırmalara imza attığımızı hatırlayacaksınız. Ama şimdi farklı bir dönemdeyiz. Bu arada, iki büyük şirket uzaklaştı. Bazı nedenlerden dolayı uzaklaştılar.”

Gazeteci: “Yeniden ilgi vardı ama. Şirketler geri döndü.”

Çipras: “Bir ilgi yeniden alevlendi. İşte olasılıkları düşündüğüm yer burası… Hidrokarbonların sadece Akdeniz’de değil, bütün olarak değerlendirilmesi ihtimali vardı. ​ Başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm ülkelerin iklim kriziyle başa çıkmak için Yunanistan’a verdiği taahhütlere dayanarak sonlu olduğunu söyleyebilirim.

Dolayısıyla, tek kelimeyle söylemek gerekirse, araştırmadan elde edilen birikimler varsa, bunlar değerlendirilecektir. Ama Yunanistan’ın haritadaki konumundan dolayı sahip olduğu büyük zenginliğe, yani Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına odaklanması gerektiğine inanıyorum.

​ Afrika ile, İsrail ile ara bağlantı kablolarına yatırım yapmalıyız. Hükümetimizin bıraktığı büyük bir miras olan ve maalesef ilerleyemeyen enerji topluluklarını geliştirmek için ciddi bir plan yapmalıyız. Nerede, nedir? Tükettiğiniz elektriği küçük enerji topluluklarında üretebilmek.

​ İhtiyaç duyulan şey: bu ağın büyümesi için hedeflenen yatırım. Dört yıl olmadı. Ve her şeyden önce ağda olanların, Kurtarma Fonu’ndan alınan krediler gibi büyüklere değil, küçük enerji topluluklarına verilmesi gereklidir ve bu bizim politikamızdır.

Ülkenin beklemeye tahammülü yok, silah sistemlerinin faturaları Ege ve Doğu Akdeniz’de çıkarılacak hidrokarbonlarla ödenecek, ekonomimiz ile birlikte geri kalan her şey teoriden ibaret.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/cipras-adalarimizda-vatanimizi-savunacak-askeri-gucler-var-olmalidir/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir