“Yunanistan-Türkiye Geriliminin Azaltılması Kalıcı Özellikler Kazanmalı“

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, 4 Nisan Salı günü Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde Mega televizyon kanalından gazeteci Nikos Evagelatos’a ziyaret hakkında konuştu.

Bakan Panagiotopulos, “ Birkaç gün önce, karşılıklı taziye mesajlarının bir parçası olarak ve Türkiye’deki yıkıcı deprem ve aynı zamanda Tempe faciası nedeniyle muhatabım depremden etkilenen bölgeleri ziyaret etmemi önerdi. Bu teklifi kesinlikle reddetmedim ama uygun bir tarih aranmalıydı. Neticede 4 Nisan’ı yani önümüzdeki Salı’yı seçtik ve bir ziyaret gerçekleştireceğim. Türkiye’nin güneydoğusundaki depremden etkilenen bölgeleri birlikte ziyaret edeceğiz.

Sembolik bir mesaj göndermek önemlidir. İkili ilişkilerde tansiyonun düştüğü açıkça görülüyor. Davranış adeta “göz çıkarıyor“. Kalıcı bir nitelik kazanmasını istiyoruz ama fazla iyimser olmadan daha iyi nereye gidebileceğimizi görmek için bir fırsat olarak da değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Ancak her halükarda muhatabım Hulusi Akar ile her zaman var olan bu iletişim kanalını, sahada kişisel bir ziyaret düzeyinde de geliştirelim.

Stratejik hedefleme söz konusu olduğunda, çok fazla bir şeyin değişmeyeceğini tahmin ediyorum ve gerçekçi hesaplamanın bu olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra mesele, kendi hedeflerimize devam etmek ama aynı zamanda bunu bir anlaşmaya varmak için bir fırsat penceresi olarak görmektir. İster çekişmeli olarak nitelendirilen tek fark olsun, ister var oldukları için diğer tüm farklılıklar olsun, tüm farklılıklarımızı çözmek için bu tartışılmaz.

Bazı şeylerin, özellikle de doğal afetlerin, bu büyüklükteki trajedilerin belki de yerel düzeyde bile jeopolitik rekabetin üzerinde olduğuna ve bu gerilimi azaltmak için kaldıraç görevi görebileceğine dair sembolik bir mesaj göndermeye yardım edeceğim.

Görevimiz, ülkenin caydırıcı gücünü artırma çabalarını daha da yoğunlaştırmaktan ibarettir. Caydırıcılık, hak iddia eden hasmı bölgesel egemenlik, egemenlik hakları vb. iddiası oluşturan herhangi bir şeyi düşünmekten vazgeçirme çabasıdır. Ve o şeyi nasıl yapıyorsun? Güçlü Silahlı Kuvvetlerle.

F-35 savaş uçaklarının alımına gelince, bu 5. nesil uçak. Silah sistemleri çok fazla değil, bunlar aşağı yukarı 4. nesil uçaklarla aynı, ancak görevi daha kolay uygulanabilir hale getirmek için bilgileri arayüzleme ve yayma yeteneği. Süreç geçtikten sonra, çünkü bu satın alma, bildiğiniz gibi oldukça uzun bir süreç içeriyor, ilk uçağın 2028-2029 yıllarında gelmesini bekliyoruz, bu nedenle önümüzde birkaç yıl var.

Yunanistan ile Türkiye arasında iletişim ve diyalog olmalı. Ulusal konumlardan geri adım atmamalıyız, diyalog, bir noktada egemenlik haklarımızı devredebilmemiz veya uygulamada onlara meydan okumamız için değildir. Egemenlik haklarımızda herhangi bir azalma olmadan bir anlaşmaya varmak için yapılıyor ve biz sadece hepimizin kurallara göre hareket etmesini istiyoruz.”

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir