Özbekistan, Türkmenistan’dan yaptığı ithalatı artırmak istiyor

Özbekistan ile Türkmenistan arasındaki ticaret cirosu son dönemde 4 kat arttı ve geçen yılın sonunda bu rakam bir milyar dolara yaklaştı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Jamshid Hojayev, Aşkabat’ta düzenlenen Türkmen-Özbek Ortak Hükümetlerarası İşbirliği Komisyonu’nun 17. toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu iyi bir sonuç, ancak tüm kapasitelerimizi yansıtmıyor” dedi.

Ona göre, yakın gelecekte ortak çabalarla karşılıklı ticaret hacminde katbekat artış elde etmek mümkündür. Özbek yetkili, özellikle Özbekistan’ın Türkmenistan’dan tekstil, cam, kimyasal ürünler, gübreler, enerji kaynakları vb. ithalatını artırmaya ilgisini dile getirdi.

Aynı zamanda, tam teşekküllü bir serbest ticaret sistemini başlatmak, Şabat-Daşoguz sınır ticaret bölgesinin çalışmalarını gerçekleştirmek ve gelecekte benzer ikinci bir bölge oluşturmak için eylemleri koordine etmek önemlidir.

Türkmen tarafının eş başkanlığını Başbakan Yardımcısı Batyr Atdayev’in yaptığı toplantıda, endüstriyel iş birliği açısından, iki ülkenin karşılaştırmalı avantajları dikkate alınarak ortak girişim yaratma olanakları ele alındı.

2023 yılının ikinci yarısında Türkmenistan ve Özbekistan Bölgeler Forumu’nun ikincisinin, ortak İş Konseyi’nin 3. toplantısının ve iki ülkenin sanayi potansiyelinin sergisinin düzenlenmesi önerildi.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/ozbekistan-turkmenistandan-yaptigi-ithalati-artirmak-istiyor/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir