Miçotakis Atina’da Blinken İle Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Atina’da Başbakan Miçotakis ile çalışma yemeğinde buluştu.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Başbakanlık Maksimos Sarayı’nda özel bir çalışma yemeği yedi. Edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Yunan-Amerikan ilişkilerinin kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı.

Miçotakis-Blinken görüşmesinde Doğu Akdeniz’deki durum ve Türkiye’deki yıkıcı depremlerin de ele alındığı belirtiliyor. Blinken’in, bu zor zamanda Yunanistan’ın Türkiye’ye sağladığı acil yardım için Başbakan Miçotakis’e teşekkür ettiği ifade ediliyor.

Ayrıca Kiriakos Miçotakis ve Blinken, kritik bir jeopolitik kavşakta Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrarın önemi konusunda anlaştıkları ileri sürülüyor. Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın istikrarlı konumunun ve politikasının yol gösterici ilkesinin, uluslararası hukuka dayalı olarak anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ve iyi komşuluk ilişkileri olduğunun ve olmaya devam edeceğinin altını çizdiği belirtiliyor.

Başbakan Miçotakis, “Çok açık ki, herhangi bir revizyonizm biçiminin, sınırların zorla değiştirilmesinin uluslararası demokratik devletler topluluğu tarafından tolere edilemeyeceği mesajını vermeliyiz. Her geçen gün daha da güçlendiğine inandığım ikili ilişkilerimizi değerlendirme fırsatı bulacağımız için de ayrıca mutluyum. Her seviyede başardıklarımızdan çok mutluyum.” Dediği ifade ediliyor.

Sırasıyla söz alan konuk Bakan Blinken, “Yunanistan’ın daha geniş bir bölgede, sizin de belirttiğiniz gibi, bir enerji merkezi, çevre meselelerinde bir lider ve aynı zamanda Avrupa’daki devletlerin entegrasyonunda, Batı Balkanlar’da bir lider olarak oynadığı rol çok büyük bir fark yaratıyor ve bunun için minnettarım. İki ülke arasındaki Stratejik Diyaloğun 4. turunun başlangıcı için burada bulunmaktan da özellikle memnunum. Bu, ikili düzeyde ortaklığımızı ve aynı zamanda bölgede ve dünyada birlikte yaptığımız çalışmaları gerçekten daha da güçlendiren bir ‘araç’. Ekonomik bağlarımızı, halklarımız arasındaki bağları derinleştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum. Ama bence, bazı açılardan, şu anda en önemli şey şu: Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nin ortak oturumunda tarihi konuşmanızı yaptığınızda söylediğiniz gibi ve ben buradaki resmi görüyorum, hatırlıyorum. çok iyi – ve yanlış hatırlamıyorsam, söylediğiniz şeylerden biri de bizi – ABD ile Yunanistan’ı gerçekten birleştiren şeyin bir Yunan fikrinin mucizesi olduğudur. Bir toplumun vatandaşları eşit olduğunda ve herkesin devletin işleyişine katılma hakkı olduğunda en iyi şekilde çalıştığı fikridir. Bizi temel bir şeyde birleştiren güçlü bir fikirdir. Bazı yerlerde, bazı açılardan sorgulanan bir fikir. Ve birlik olmamızın gelecek için büyük bir umut kaynağı olduğuna inanıyorum.“

Çalışma yemeğine Yunan tarafından Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni, Başbakan’ın Bakan Yardımcısı Yannis Bratakos, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Theoharis Lalakos, Yunanistan’ın ABD Büyükelçisi Aleksandra Papadopulu, Başbakanlık Diplomasi Dairesi Başkanı Büyükelçi Anna-Maria Bura ve Hükümet Temsilcisi Yardımcısı Aristotelia Peloni katıldı.

Bugün ziyaretin ikinci günü Yunanistan-ABD stratejik diyaloğunun 4. Turu yapılacak ve ilişkilerin daha da derinleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Atina’ya gelişi sırasında sosyal medya hesabından, “Kalispera Yunanistan! Dışişleri Bakanı olarak demokrasinin doğum yerine ilk ziyaretim. ABD ve Yunanistan, Doğu Akdeniz, Batı Balkanlar, Karadeniz bölgesi ve ötesinde ortak barış ve refah hedeflerimizi birlikte ilerletiyor.” Paylaşımını yaptı.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/micotakis-atinada-blinken-ile-gorustu/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir