Amerikalı uzmanlar, Türkmenistan’da Buda heykelinin restorasyonunu yapacak

Getty Müzesi (Los Angeles) uzmanları, Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Müzesi’nden meslektaşları ile birlikte, arkeologlar tarafından Türkmenistan topraklarında  bulunan Buda’nın kafasının heykelinin  restorasyonu konusundaki ilk çalışmaları gerçekleştirdiler.

Yabancı uzmanlar bir hafta boyunca Türkmenistan’da bulunarak, Buda’nın kafasının bir ön incelemesini yaparak, fotoğraf belgelemesini ve fotogrametrisini gerçekleştirdiler. Özellikle kafaya ait 12 kil parçası kaydedilmiş, daha ileri çalışmalar için 10 küçük yüz örneği alınmıştır. Bu adımlar, delegasyonun “koruma durumunu” anlamasına ve eseri yeniden yapılandırmak için 3D öğeleri ve görüntüleri kullanmasına olanak sağlayacaktır.

Getty Müzesi uzmanları, Devlet Müzesi uzmanlarıyla birlikte, bu eserlerin Türkmenistan’daki Budist mirası hakkında benzersiz bilgiler sağlayabileceğine inanıyor.

Amerikan Müzesi heyeti, ziyareti kapsamında sunumlar yaptı ve Türkmen meslektaşları ile deneyimlerini paylaştı.

Türkmenistan’ın güneyindeki Mari ili Bayramali şehri topraklarında yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda 60-70’li yıllarda Buda’nın kafası bulunmuştu.

Temmuz 2022 tarihinde ABD’nın yürüttüğü Elçiler Kültürel Koruma Fonu (AFCP) kapsamında Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Müzesi Buda’nın kafasının restorasyonu için ABD’nin sağladığı hibeden faydalanacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/amerikali-uzmanlar-turkmenistanda-buda-heykelinin-restorasyonunu-yapacak/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir