Atina’da “Vatandaşlar Savaş Durumunda Ne Yapacak?”

Başbakan Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi’nden ihraç edilen Yunanlı Theodoros Giannaros, capital.gr haber sitesinde “Atina’da Vatandaşlar Savaş Durumunda Ne Yapacak?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Moleküler Biyoloji – Genetikçi, Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi’nden ihraç edilen eski sağlıktan sorumlu birim başkanı Yunanlı Theodoros Giannaros, capital.gr haber sitesinde kaleme aldığı “Savaş durumunda vatandaşlar ne yapacak?” başlıklı yazısında Atina’da var olan yeraltı sığınaklarını konu alıyor.

Theodoros Giannaros yazısında, “Sürekli hazırlıksız yakalanan, siren çaldığında ne yapacağını bilemeyen, kendini korumayı bilemeyen, varacak yeri olmayan sağa sola koşan vatandaşların olduğu bir devletin mensubu olmanın talihsizliğini yaşıyoruz…. Yani binlerce Yunan vatandaşının haksız ve gereksiz ölümüne mal olacak muazzam boyutlarda bir “Göz”. İfadelerini kullanıyor.

Theodoros Giannaros’un kaleme aldığı makale aynen şu şekildedir:

“Sürekli hazırlıksız yakalanan, siren çaldığında ne yapacağını bilemeyen, kendini korumayı bilemeyen, varacak yeri olmayan sağa sola koşan vatandaşların olduğu bir devletin mensubu olmanın talihsizliğini yaşıyoruz…. Yani binlerce Yunan vatandaşının haksız ve gereksiz ölümüne mal olacak muazzam boyutlarda bir “Göz”.

Bu fırsattan yararlanarak, Ukrayna’da gördüğümüz korkunç görüntüler vesilesiyle, Atina’da sığınakların tam olarak nerede olduğunu, ne zaman inşa edildiğini ve sivil vatandaşlar için Atina’nın çok düzenli bir hava savunma sistemi olmasına rağmen gerekirse sivilleri kabul etmeye hazır olup olmadığını sormak için kullanıyorum.

Çünkü barınak, içinde yatakhanelerle, düzenli bir klinikle, su ve gıda kaynaklarıyla, mükemmel durumda havalandırma sistemi ve tıbbi ekipman ile her an için hazır değilse, sade bir sığınağa sahip olmanın hiçbir anlamı yoktur… Ve orada görev yapacak doktor ve hemşireler, acil bir durumda nerede bulunmaları gerektiğini zaten şimdiden biliyor olmalıdırlar.

Yunan başkentinde mevcut sığınakların işlevselliği değil, savaş uçaklarının, İnsansız Hava Araçlarının ve uzun mesafelerden fırlatılan füzelerin artık hakim olduğu, sivillere yönelik ölümcül tehdidi artıran askeri çatışmaların içinden geçtiğimiz bir dönemde yeni sığınakların inşası başlangıç noktası olmalıdır.

Şu anda, özellikle yukarıdan gelen bombalama tehdidinin, nüfusun korunmasına yönelik ihtiyaçları daha da artırdığı düşünüldüğünde, bu, “aktif” hava savunmasının (uçaksavar, İHA’lar, savaş uçakları, vb.), olası bir saldırının ilk dalgasına yakın yerlerde ve aynı zamanda tüm büyük şehir merkezlerinde “pasif” hava savunması da aynı derecede gereklidir… Ama öyle görünüyor ki, bazı insanlar bunu ya hafife alıyor, ya da dikkate almayı reddediyor. Açıkçası nedenini bilmiyorum.

O halde ikincisi tam olarak ne, yani pasif hava savunması ve neleri içeriyor, daha önce epeyce bahsedilmiş olsa da bir bakalım…

İyi organize edilmiş bir Sivil Koruma sistemi, her şeyden önce… vatandaşların acil durumlarda ve bir savaş koşullarında eğitilmesini ve aynı zamanda mümkün olduğu kadar çok sayıda uçaksavar sığınağının varlığını sağlar. Normalde her müteahhit yasalar gereği mecbur edilmelidir, böylece inşa edilen her yeni apartman, örneğin 3 katlı bir binanın sığınak olarak kullanılabilecek bir yer altı alanına sahip olması, aslında katı statik özelliklerle inşa edilmiş olacak ve en azından apartmanın kiracılarını barındırabilecek boşluklara sahip olacaktır.

Bu şekilde apartmanların inşasına ilişkin planların öncelikle Milli Savunma Bakanlığı’nın hava savunmasından sorumlu olanlar tarafından onaylanması ve aslında işlerin başlaması için gerekli olan yapı ruhsatının onaylanması için bir şart olarak ve tabii ki ayrıca Şehir Planlaması dikkate alınmalıdır. Böylece Atina’nın kentsel dokusunda ve bölgenin diğer kısımlarında, özellikle saldırının ilk dalgasının tezahürünün ön cephesinde mümkün olduğu kadar çok koruma alanı sağlamaktır. Bu alanlarda, sığınağın kritik kısımlarında güçlü metal korumanın yanı sıra, hava için birkaç geçişe sahip çoklu bir havalandırma sistemi bulunmalıdır.

Özellikle Atina’nın tarihi merkezinde bazı kaldırımlardaki metal yapraklar ve bazı apartmanların bodrum katlarında metal kapıların kapattığı kapalı alanlar bu tür barınakların varlığına tanıklık etse de yeterli değil.

Savaşlar arası dönemden günümüze kadar, Atina’nın nüfusu on kat artarken, diğer mega şehirlerde de aynısı oluyor. Ancak benzer bir şey, bir Yunan-Türk çatışması durumunda kesinlikle ilk darbeleri alacak olan Doğu Ege adalarında bile yeterli değil.

Başkentte, yüzlerce metrekarelik, içme suyu depoları, elektrik aydınlatması, sıhhi tesislerin yanı sıra çok sayıda yatakhane bulunan, geçmişte geliştirilmiş organize sığınaklar var, ancak neredeyse hiçbirinde acil durum için tıbbi müdahale edecek bir altyapı yok.

Ancak bu sığınaklar, Atinalıların neredeyse hiçbiri nerede olduklarını bilmiyor, diğer büyük şehirlerde veya kasabalarda da durum aynı, ne de en iyi durumdalar… Malesef.

Atina, yaklaşık 5 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve mevcut sığınaklar birbirine sıkışık yaklaşık 50-60.000 kişiyi zar zor barındırabilmektedir! Geri kalanı nereye gidecek?

Var olan tek olasılık… ve biz sadece Atina’dan bahsediyoruz, metro yeraltında veya Atina’nın altında var olan labirent tünellerinde… tek fark, bunların barınak olmaması ve hamamböceği ve her türden kemirgenle dolu olması. Havalandırma sistemi bile yok.

Atina’da iki savaş arası dönemden, Alman işgalinden ya da Soğuk Savaş’tan kalma sığınaklar ve başkaları da var. Özellikle iyi durumda olmasalar da tam tersi Atina’ya göre çok azlar. Ama Başkentte yaşayan nüfusa göre yeni olanlar da çok az. Biri şöyle diyecek: “…ama Attiki Odos’ta metrolar ve tüneller var. Ancak makul olarak ortaya çıkan soru şu, aniden bir saldırı başlarsa kaç kişinin onlara girmeyi başaracağıdır. Sadece düşmanla, saldırının tam zamanının… önceden ayarlandığı… bir randevu sonucu yetişebilirlerdi ki bu imkansız, hatta belki komik… kahkahalar için bir durum!

Şimdi de Atina’daki mevcut sığınakların bazılarından bahsedelim!

* İmittos’un altında Savunma Bakanlığı’na ait yer altı alanları olduğunu biliyorum, ama bunlara siviller tarafından erişimin ne derecede olduğunu bilmiyorum.

* Atina’daki en bilinen sığınak, 3-4 girişi olan Likavittos sığınağıdır. Birileri tarafından en bilineni, yaklaşık 80-85 yıllık Aziz İsidore kilisesinin yanındakidir! İkinci Dünya Savaşı’nda başkentin bombalanması sırasında Atinalıların ana sığınaklarından biriydi. Asayiş Bakanlığına aittir, ancak teorik olarak her şeye sahip olmasına rağmen, hala gerçekten trajik bir durumda terk edilmiştir.

* Ordu Hisse Fonu’nun Attica mağazasının bodrum katındaki sığınağı. Etkileyici kalın duvarlara ve zırhlı ve hava geçirmez çelik giriş kapılarına sahip, zırhlı betonarme bir kafestir. Başkentin merkezinde büyük bir sığınaktır.

* Atina’nın merkezinde, özellikle Korai 4 Caddesi’nde, başkentin birkaç büyük sığınağından biri olarak kabul edilen, her türlü tehlikeye karşı zırhlı kapıları olan, nispeten büyük iki betonarme bodrum vardır. İçinde bulunduğu durum kesinlikle en iyisi değil ama bir öncekinden çok daha iyi korunmuş durumda.

* Karagiorgi Servias 10 numara caddesinde Maliye Bakanlığı altında bulunan sığınak. Oldukça büyük ve iyi durumda… ancak gerekli ekipman açısından boş. Yaklaşık 100 m2 alana sahiptir. İki katlı sığınaktır.

* Ardittos sığınağı, acil bir durumda yaklaşık 1.500 ila 1.800 kişiyi barındırabilen, çok amaçlı alanlara sahip, nispeten büyük bir betonarme sığınaktır. Bir zamanlar Kraliyet ailesinin sığınağı olarak anılırdı ve birileri tarafından sarayların bodrum katlarına ulaştığını iddia ediyor.

* Zalokosta 7’de, belki de en iyi durumda, 100 kişi kapasiteli orta büyüklükte bir sığınak var.

* Pipinos ve Eptanisos’un köşesinde yaklaşık 100 kişilik sığınak. Geçmişte her şeyle donatılmıştı, ama bugün sadece son on yıllardır kimsenin ilgilenmediği bir yer altı alanı. Zırhlı kapıları ve havalandırma altyapısı vardır.

* Pire’de en bilineni üç katlı Kastella’dır.

* Doğu Atina’da olduğu kadar Güney’de de bazı Belediye sığınakları var.

* Gerekli görüldüğünde yüzlerce özel sığınağın kullanılması için yerleri de bildirilirse iyi olur.

Her halükarda Devlet, acil durumlarda neyin nerede olduğunu ve ne yapılacağını bilmeleri için vatandaşları bilgilendirmeye özen göstermeli ve bu, Doğu Ege adaları başta olmak üzere Yunanistan genelinde yapılmalıdır.

Hızlı takip prosedürleri ile oluşturulacak Sığınakların olmadığı yerlere süratle hareket edilerek yenilerin oluşturulsun ve mevcut olanlar da yenilenerek gerekli teçhizatlarla donatılsın.

En kötüsüne hazırlıklı olmak, çoğu zaman en kötüsüne ilaç olur.

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir