“Orta Asya + Japonya” Diyaloğu 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı

24 Aralık’ta Iikura Konukevinde Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi başkanlığında “Orta Asya artı Japonya” Diyaloğu 9. Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi, toplantının ardından ortak basın açıklaması ve çalışma yemeği gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda “Hızla değişen uluslararası durumda Orta Asya ile Japonya arasında işbirliği” konusu masaya yatırıldı. Orta Asya ülkelerinin dışişleri bakanları, kendi ülkelerinin sürdürülebilir kalkınması için Japonya ile işbirliğini daha da güçlendirmeye ilgi duyduklarını ifade ettiler.

Ayrıca, yeni bir ulaşım güzergâhı olan “Hazar” güzergâhındaki işbirliğinde görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, Japonya ve beş Orta Asya ülkesinin dışişleri bakanları, hukukun üstünlüğüne dayalı özgür ve açık bir uluslararası düzeni sürdürmek ve güçlendirmek için ortaklar olarak karşılıklı işbirliğinin önemini teyit ettiler.

Bir sonraki Dışişleri Bakanları Toplantısı Kazakistan’da yapılacak.

Japonya, ortak bölgesel meseleleri çözmek için bölgesel işbirliğinin Orta Asya’nın istikrarı ve gelişimi için gerekli olduğu perspektifinden bölgesel işbirliğini teşvik etmek için 2004 yılında bir diyalog çerçevesi oluşturdu (Ağustos ayında, ilk Dışişleri Bakanları Toplantısı Kazakistan’da yapıldı).

Toplantıya, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi yanı sıra Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jeenbek
Kulubayev, Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vladimir Norov katıldı.

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir