{"id":26232,"date":"2024-06-15T10:48:00","date_gmt":"2024-06-15T07:48:00","guid":{"rendered":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/?p=26232"},"modified":"2024-06-15T11:26:32","modified_gmt":"2024-06-15T08:26:32","slug":"kurban-bayraminda-saglikli-beslenme","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/?p=26232","title":{"rendered":"Kurban Bayram\u0131\u2019nda sa\u011fl\u0131kl\u0131 beslenme"},"content":{"rendered":"
\n

KOCAEL\u0130 (\u0130GFA) – <\/strong>Kocaeli B\u00fcy\u00fck\u015fehir Belediyesi, Anne \u015eehir Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Ya\u015fam merkezlerinde \u00fcyelere, Kurban Bayram\u0131nda dikkat edilmesi gereken sa\u011fl\u0131kl\u0131 beslenme konusunda seminer verildi.\u00a0 Aile bireylerinin bir araya geldi\u011fi, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler e\u015fli\u011finde hasret giderildi\u011fi bayramlarda, yemeklerin do\u011fru \u015fekilde t\u00fcketilmesinin ruhumuza iyi geldi\u011fi gibi bedenimize de iyi gelece\u011fi vurgusu yap\u0131ld\u0131. Kad\u0131nlara \u00f6zel ger\u00e7ekle\u015fen seminerde et t\u00fcketiminin \u00f6nemi, et pi\u015firme \u00f6nerileri, eti saklama y\u00f6ntemleri konular\u0131 anlat\u0131ld\u0131. Anne \u015eehir Merkezlerinde Kurbanda Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Beslenme seminerine bayanlardan ilgi olduk\u00e7a y\u00fcksek oldu. Yo\u011fun kat\u0131l\u0131mla ger\u00e7ekle\u015fen program yakla\u015f\u0131k 2 saat s\u00fcrd\u00fc.\u00a0<\/p>\n

BAYRAMIN B\u0130R\u0130NC\u0130 G\u00dcN\u00dc ET T\u00dcKETMEY\u0130N<\/b><\/p>\n

Daha keyifli ve daha sa\u011fl\u0131kl\u0131 bir bayram ge\u00e7irmenin dikkatli beslenme ile olaca\u011f\u0131na vurgu yapan B\u00fcy\u00fck\u015fehir diyetisyenleri; kalp-damar hastal\u0131klar\u0131, diyabet hastalar\u0131, hipertansiyon hastalar\u0131, b\u00f6brek hastalar\u0131n\u0131n risk alt\u0131nda bulunduklar\u0131n\u0131 ifade etti. Sa\u011fl\u0131kl\u0131 bireylerin dikkatli beslenmedi\u011finde ise;\u00a0 sindirim problemi, midede \u015fi\u015fkinlik, a\u011fr\u0131, kab\u0131zl\u0131k, kalp \u00e7arp\u0131nt\u0131s\u0131, tansiyon y\u00fckselmesi gibi sa\u011fl\u0131k engelleri ile kar\u0131\u015f\u0131labilecekleri belirtildi. Bayram sabah\u0131 kurban kesme tela\u015f\u0131 ile kahvalt\u0131 \u00f6\u011f\u00fcn\u00fcn\u00fcn atlanabildi\u011fi hat\u0131rlat\u0131lan seminerde; Kurban Bayram\u0131\u2019nda birinci g\u00fcn et t\u00fcketmeyin uyar\u0131s\u0131 yap\u0131ld\u0131. Et t\u00fcketimini di\u011fer g\u00fcnlere b\u0131rak\u0131n ilk g\u00fcn, yumurta, peynir, s\u00f6\u011f\u00fc\u015f sebzeler, taze ye\u015fillikler, tam tah\u0131ll\u0131 ekmek gibi besinlerle sa\u011fl\u0131kl\u0131 bir kahvalt\u0131 tercih edin. Ayr\u0131ca etin kesildikten sonra hemen t\u00fcketilmesinin do\u011fru olmad\u0131\u011f\u0131 vurguland\u0131. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabilece\u011fi bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra t\u00fcketilmesi gerekti\u011finin uyar\u0131s\u0131 yap\u0131ld\u0131.\u00a0<\/p>\n

<\/p>\n

KIRMIZI ETLER NASIL T\u00dcKET\u0130LMEL\u0130?<\/b><\/p>\n

Seminerde insan sa\u011fl\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in k\u0131rm\u0131z\u0131 etin t\u00fcketilmesinin \u00f6nemli oldu\u011funa de\u011finildi. K\u0131rm\u0131z\u0131 ette; iyi kalite hayvansal proteinin yan\u0131 s\u0131ra, demir, \u00e7inko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini i\u00e7eriyor. Fakat etin sebze, salata gibi C vitamini i\u00e7eri\u011fi y\u00fcksek besinlerle t\u00fcketilmesi, demir emilimini art\u0131rmas\u0131 nedeniyle daha yararl\u0131 olur. \u00d6zellikle sindirim problemleri ya\u015famamak i\u00e7in k\u0131rm\u0131z\u0131 eti ge\u00e7 saatlerde de\u011fil, \u00f6\u011fle yeme\u011finde tercih edin. Ak\u015fam \u00f6\u011f\u00fcn\u00fcnde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa i\u00e7eri\u011fi y\u00fcksek yemekler tercih edin \u00f6nerisi yap\u0131ld\u0131. \u00d6zellikle kolesterol ve kalp hastalar\u0131n\u0131n et t\u00fcketmemeleri gerekti\u011fi uyar\u0131s\u0131 da yap\u0131ld\u0131. Seminerde Et t\u00fcketimi yan\u0131nda ayn\u0131 besin grubundan olan peynir ve yumurtan\u0131n t\u00fcketilmemesi gerekti\u011fi, S\u00f6\u011f\u00fc\u015f sebzeler ve tam tah\u0131ll\u0131 ekmekle beraber etin t\u00fcketilmesi \u00f6nerildi. Bununla birlikte et t\u00fcketiminiz g\u00fcnde en fazla 3-4 k\u00f6fte kadar veya 15-16 par\u00e7a ku\u015fba\u015f\u0131 et kadar olmas\u0131 gerekti\u011fi belirtildi.<\/p>\n

\u00a0<\/b><\/p>\n

P\u0130\u015e\u0130RME Y\u00d6NTEM\u0130 \u00d6NEML\u0130<\/b><\/p>\n

Anne \u015eehir Merkezinde ger\u00e7ekle\u015fen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pi\u015firmenin \u00f6nemi ve p\u00fcf noktalar\u0131 anlat\u0131ld\u0131.\u00a0 B\u00fcy\u00fck\u015fehir diyetisyenleri etler \u0131zgarada pi\u015firilirken, etle ate\u015f aras\u0131ndaki uzakl\u0131k (en az 15 cm) eti yakmayacak ve “k\u00f6m\u00fcrle\u015fme” sa\u011flamayacak \u015fekilde ayarlanmal\u0131. \u00c7ok y\u00fcksek \u0131s\u0131da, uzun s\u00fcre pi\u015firme ve k\u0131zartma y\u00f6ntemi \u00e7e\u015fitli “kanserojen maddelerin” olu\u015fumuna neden olabilece\u011fi i\u00e7in tercih edilmemesi gerekti\u011fi belirtildi. Bununla birlikte eti pi\u015firirken i\u00e7erisine kuyruk ya\u011f\u0131, i\u00e7 ya\u011f eklemek gibi s\u0131kl\u0131kla yap\u0131lan hatalardan ba\u015fta kalp hastalar\u0131 olmak \u00fczere herkes ka\u00e7\u0131nmal\u0131, etler hi\u00e7bir ekstra ya\u011f eklenmeden kendi suyunda, k\u0131s\u0131k ate\u015fte kavurma, ha\u015flama veya \u0131zgara y\u00f6ntemlerinden birisiyle pi\u015firilmesi gerekti\u011fi \u00f6nerildi.\u00a0 Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, k\u0131rm\u0131z\u0131biber gibi baharatlar, defneyapra\u011f\u0131, fesle\u011fen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydal\u0131 hale getirece\u011fi \u00f6nerisinde bulundu.<\/p>\n

\u00a0<\/b><\/p>\n

KURBAN ETLER\u0130 NASIL SAKLANMALIDIR?<\/b><\/p>\n

\u0130nsan sa\u011fl\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in etin t\u00fcketilmesi faydal\u0131 oldu\u011fu kadar kesilen etlerin korunmas\u0131 ve saklanmas\u0131 da insan sa\u011fl\u0131\u011f\u0131 a\u00e7\u0131s\u0131ndan \u00e7ok \u00f6nemli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanmas\u0131 konusunda \u00f6nerilerde bulundu. Etler, b\u00fcy\u00fck par\u00e7alar \u015feklinde de\u011fil, birer yemeklik olacak \u015fekilde k\u0131yma, ku\u015fba\u015f\u0131 gibi k\u00fc\u00e7\u00fck par\u00e7alara ayr\u0131larak buzdolab\u0131 po\u015fetine veya ya\u011fl\u0131 k\u00e2\u011f\u0131da sar\u0131lmal\u0131 ve buzdolab\u0131n\u0131n buzluk k\u0131sm\u0131nda veya derin dondurucuda saklanmas\u0131 gerekti\u011fi belirtildi. Etler\u00a0buzdolab\u0131nda -2 santigrat derecede 1-2 hafta,\u00a0derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6\u00a0ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar \u00e7\u00f6z\u00fcnmesi baz\u0131 “mikroorganizmalar” i\u00e7in \u00fcreme ortam\u0131 olu\u015fturuyor. Etin \u00e7abuk \u00e7\u00f6z\u00fcnmesi amac\u0131yla uygulanan kalorifer, soba \u00fczerinde \u00e7\u00f6z\u00fcnme, oda s\u0131cakl\u0131\u011f\u0131nda bekletme gibi y\u00f6ntemler, insan sa\u011fl\u0131\u011f\u0131 a\u00e7\u0131s\u0131ndan tehlikeli sonu\u00e7lar\u0131 da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolab\u0131n\u0131n alt b\u00f6lmesinde \u00e7\u00f6z\u00fcnmesi sa\u011flanmal\u0131, \u00e7\u00f6z\u00fcnen et hemen pi\u015firilmesi ve tekrar dondurulmamas\u0131 gerekir.<\/p>\n<\/p><\/div>\n

Kaynak : \u0130GFA Haber Ajans\u0131
\nkaynak Sayfa : https:\/\/www.igfhaber.com\/gundem\/kurban-bayrami-nda-saglikli-beslenme-381972<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

KOCAEL\u0130 (\u0130GFA) – Kocaeli B\u00fcy\u00fck\u015fehir Belediyesi, Anne \u015eehir Sa\u011fl\u0131kl\u0131 Ya\u015fam merkezlerinde \u00fcyelere, Kurban Bayram\u0131nda dikkat edilmesi gereken sa\u011fl\u0131kl\u0131 beslenme konusunda seminer verildi.\u00a0 Aile bireylerinin bir araya geldi\u011fi, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler e\u015fli\u011finde hasret giderildi\u011fi bayramlarda, yemeklerin do\u011fru \u015fekilde t\u00fcketilmesinin ruhumuza iyi geldi\u011fi gibi bedenimize de iyi gelece\u011fi vurgusu yap\u0131ld\u0131. Kad\u0131nlara \u00f6zel ger\u00e7ekle\u015fen seminerde et t\u00fcketiminin …<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":26233,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_mi_skip_tracking":false},"categories":[48],"tags":[],"aioseo_notices":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/26232"}],"collection":[{"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=26232"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/26232\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":26236,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/26232\/revisions\/26236"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/media\/26233"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=26232"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcategories&post=26232"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/turkishnews.com.tr\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=26232"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}