Yükseköğretim personelinin yaklaşık yüzde 40’ı ülkeyi terk etti

Uluslararası Göç Örgütü’nün 2020 yılı raporuna göre Makedonya, dünyada yurt dışına en fazla göç veren ilk 20 ülke arasında yer alırken, Dünya Bankası’nın tahminlerine göre yükseköğretim personelinin neredeyse yüzde 40’ı ülkeyi terk etmiş durumda. Beyin Göçü Endeksi Ekonomisi, RSM (41 Avrupa ülkesi arasında) beşinci sırada yer alıyor ve bu da ülkenin büyük bir yetenek kaybıyla karşı karşıya olduğunu açıkça gösteriyor.

Ülkeyi terk edenlerin eğitim yapısına ilişkin Devlet Denetleme Bürosu verileri, 2015-2022 döneminde yıllara göre yüksek eğitimli toplam 719 kişinin ülkeden göç ettiğini gösteriyor.

Uluslararası kuruluşlardan ve kabul eden ülkelerden alınan verilere göre yurt dışında ikamet eden Makedon vatandaşlarının sayısı dikkat çekici bir oranda artıyor. Bu eğilim, yüksek öğretim personelinin ülkeden ayrılması ve bir bütün olarak ekonomi ve toplum üzerindeki olası etkileri de dahil olmak üzere ülke için ciddi zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Devlet Denetleme Bürosu’nun raporunda, ülkede yükseköğretim personelinin yönetilmesine yönelik aktif bir stratejinin bulunmamasının endişeyi daha da artırdığı belirtiliyor. Yüksek eğitimli ve profesyonel personel ile ağ oluşturma ve işbirliğine yönelik Ulusal Stratejinin 2013’ten 2020’ye kadar geçerlilik süresinin sona ermesinden sonra, devletin nitelikli personel çıkışıyla mücadeleye yönelik bir stratejik belgesi bulunmamaktadır.

 

Kaynak : Yenibalkan.com
Kaynak Sayfa : https://yenibalkan.com/tr/makedonya/yuksekogretim-personelinin-yaklasik-yuzde-40-i-ulkeyi-terk-etti

Beyaz eşya servis sitesi satılık

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi ANA SAYFA Makedonya Şiddetli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir